Älynväläyttäjät koolla Galleria K:ssa

Välähdyksiä palvelurobotiikasta, palveluiden tiedon mallinnuksesta, 3D-printtauksesta ja näkymättömistä taloista

SmartLabin neljännesvuosittain järjestämä Älynväläyttäjät-tapahtuma rantautui näin syksyn kynnyksellä aivan Tikkurilan keskustan ytimeen, Vantaan taidemuseo Artsin Galleria K:n tiloihin. Väläyttäjissä esiteltiin tällä kertaa viisi SmartLab-projektia, joiden tuotokset tarjoavat peilailupinnan tulevaisuuden kuntapalveluiden visioinnille ja rakentamiselle. Paikalle saapui nelisenkymmentä toimialojen ja yhteistyökumppaneiden edustajaa kuulemaan, kokemaan ja inspiroitumaan taiteesta, muotoilusta ja teknologioista.

”Ihana tulla taiteen keskelle tuulettumaan ja inspiroitumaan!”,

toteaa eräs tapahtumaan ensimmäistä kertaa osallistunut.
aly-210916-2334

Galleria K:n valoisa tila ja Kultainen kaupunki, täältä tullaan -näyttelyn teokset loivat tapahtumaan innoittavan ja virkistävän tunnelman.

 

Julkisen taiteen kuraattori Anne Kaarna-Suomi Galleria K:sta avasi tilaisuuden esittelemällä Kultainen kaupunki, täältä tullaan -näyttelyn lähtökohtia. Näyttelyn teokset on koottu Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmista ja näyttelykokonaisuus on vuoropuhelussa Tikkurilan keskustan KOTI-teeman yhteyteen jäsentyvien taideteosten kanssa. Näyttelyn teema oli puhutteleva erityisesti siksi, että SmartLabin projekteissa suunnitellaan tulevaisuuden kuntapalveluita muotoilu- ja taidelähtöisten menetelmin.

 

Puheenvuorossaan Kaarna-Suomi nosti myös esiin kiireettömyyden näkökulman, kun halutaan luoda jotain ainutlaatuista, arjen kokemuksen yläpuolelle kohoavaa. Hän kytki mielestämme oivaltavasti taiteellisen työskentelyn ainutlaatuisen luonteen kaupunkipalveluiden kehitykseen toteamalla, että  suunnittelijoille ja kehittäjille olisi eduksi luoda ympärilleen kiireettömyyden ilmapiiri. Kokemuksemme mukaan projekteissa syntyvien tuotoksien tarkastelulle ja oman toiminnan kehittämiselle onkin hyvä luoda tilaa, jotta kokonaisvaltainen ymmärrys suunniteltavan palvelun kompleksisuudesta pystytään muodostamaan.

 

Avauspuheenvuoron jälkeen esitysvuorossa olivat toimialojen edustajat, muotoilulähettiläät sekä Metropolian ammattikorkeakoulun palvelurobotiikan opiskelijat. Mielenkiintoa herätti mm. pelastustyössä tulevaisuudessa hyödynnettävä kypärä, jonka visiiri voisi tuoda lisätyn todellisuuden keinoin onnettomuuspaikan tilannekuvan pelastustyöntekijälle silmien eteen. Lisäksi Tikkurilan kirjaston ja SmartLabin yhteiseen pelilaboratorioon Metropolian opiskelijat ovat valjastaneet Nao-palvelurobootin innostamaan maahanmuuttajia suomen kielen opiskelussa. Voit lukea tarkemman kuvauksen esityksistä lataamalla ne täältä.

 

Tilaisuudessa syntyi uusia ajatuksia ja yhteistyön mahdollisuuksia sekä liitoksia kokeiluiden laajentamiseksi yli toimialarajojen. Muuntautuvat toimitilat -projekti voisi avata uusia mahdollisuuksia myös sivistystoimen tarpeisiin. Pääsimme myös näkemään, miten Näkymättömät talot -tapahtuman lisätyn todellisuuden sovellus kehittyy. Tapahtuma järjestetään 17.10. – 21.10. Heurekan piha-alueella.

 

Haluamme vielä kiittää Galleria K:ta ja Anne Kaarna-Suomea mahdollisuudesta järjestää Älynväläyttäjät inspiroivassa tilassa. Isot kiitokset myös kaikille projektien osallisille ja tapahtumaan osallistujille. Vantaan kaupunki kehittyy ihmisestä käsin.

 

Seuraava Älynväläyttäjät-tapahtuma järjestetään joulukuussa. Seuraa sillä aikaa projektien etenemistä projektit-sivulta.